Depresia

       Sanatatea mentala este de multe ori mai importanta decat sanatatea fizica, doar ca oamenii apeleaza destul de greu la un specialist, cand vine vorba de sanatatea lor mentala. Motivele sunt multiple: de la lipsa unui specialist, pana la rusinea omului de a cere ajutor in astfel de situatii. Una dintre cele mai mari probleme de sanatate mentala din zilele noastre este depresia. Depresia este o tulburare mentala care, daca este descoperita la timp, se poate trata fara medicamente. De ce spun ca daca este descoperita la timp, pentru ca depresia are mai multe stadii, etape care merg de la o intensitate uşoara, pana la una profunda.

      Dar haide sa vedem care sunt simptomele, cand ar fi indicat sa apelam la un specialist (pentru ca nu ori ce tristete este si depresie!) si cum se manifesta depresia:

  • emotii– tristete accentuata, pierderea interesului sau placerii, iritabilitate;
  • comportamente– agitatie sau lentoare motorie, izolarea de prieteni sau familie, renuntarea la activitatile placute;
  • modul de funcționare a mintii– dificultăti de concentrare, devalorizarea propriei persoane, pesimism;
  • reacții fiziologice– oboseală cronica, schimbari de apetit alimentar, insomnie sau hipersomnie.

      Depresia este o problema complexa, nu doar o simpla stare emoționala negativa. Ea afecteaza mai multe aspecte ale vieții personale si se manifesta printr-o serie de simptome specifice care dureaza cel putin doua saptamani si sunt prezente aproape in fiecare zi.

      De cele mai multe ori, persoana care sufera de depresie incepe sa nu mai faca lucruri care ii faceau placere. Rutina zilnica este afectata si ea, pentru ca o persoana depresiva nu mai vede nici un sens in aproape nimic. Ii este afectata gandirea. Daca lucrurile nu mai au sens, de ce sa le mai faci? O astfel de persoana are deseori probleme de concentrare si de memorie. Gaseste din ce in ce mai greu rezolvari la problemele cotidiene si nu reuseste sa focalizeze, cand este necesar acest lucru. In cele din urma, corpul se resimte si el… oboseala cronica şi lipsa de energie este frecvent intalnita la persoanele care sufera de depresie.

      Cu toate acestea, printre cele mai importante simptome pentru diagnosticarea depresiei sunt: tristetea pe o durata de timp mai mare de doua saptamani si pierderea interesului fata de viata si de viitor. Depresia iti ia bucuria de a-ti trai viata! Sigur canu este necesar sa ai toate simptomele in acelaşi timp, dar un minim de 4 simptome, in decursul a cel puin doua saptamani, ar trebui sa te faca sa apelezi la un specialist. Incercarea de a ascunde depresia nu face altceva decat sa o adanceasca.

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *