Cum iti poti imbunatati relatia de cuplu

iubire, dragoste, relatie de cuplu

Te-ai intrebat vreodataă cum arata relatia perfecta, ce ar trebui sa faci ca sa fie armonioasa? De ce unii oameni au relatii fericite si altii nu?

O relatie implinita, fericita, nu are o reteta exacta, dar exista cateva lucruri pe care le poti face ca sa iti  imbunatatesti relatia cu partenerul de viaţa. Deoarece implica doua persoane, este important sa intelegi ca fiecare joaca un rol important in dinamica si echilibrul unui cuplu. Si de asemenea, ca fiecare se aduce pe sine in acel cuplu, cu educatia primita, cu modelele de viata imprimate, cu asteptari, cu valori si experiente proprii.

Ce poti imbunatati, schimba, transforma? Gasesti in cele ce urmeaza cateva sugestii.

  1. Comunicarea. Comunicati, comunicati,comunicati! Cel mai important lucru intr-un cuplu este de departe comunicarea. A te comunica si a asculta sunt ingredientele cheie pentru o comunicare sanatoasa in cuplu. Comunicare eficienta inseamna a spune ce simti, ce doresti, care iti sunt limitele, ce este important pentru tine, dar si a-l asculta pe celalalt, a nu-l judeca, a fi deschis, chiar daca nu esti de acord cu el. Respectul, increderea, ascultarea si autocunoasterea sunt esentiale si fac diferenta dintre o comunicare eficienta si una defectuoasa.
  • Cearta constructiva. Certurile in cuplu nu sunt neaparat ceva rau si ele nu sunt despre lucruri, bani sau cine ce treaba face prin casa. Ele sunt despre sentimentul de a nu fi de-ajuns, de a nu fi validat, apreciat etc. De aceea nu este atat de important motivul, ci mai ales modul in care te certi. Esther Perel afirma ca cele mai frecvente greseli cand ne certam sunt: intarirea credintelor – cand te certi, de fapt intaresti anumite credinte pe care le ai (nu m-ai sunat, deci nu iti pasa de mine), atribuirea negativa (eu am tipat pentru ca am avut o zi proasta, dar tu a tipat pentru ca esti o persoana careia nu ii pasa, transferand astfel comportamentul catre persoana) si escaladarea ciclica (intarim exact comportamentul pe care nu il dorim la celalalt – ma cert cu tine pana explodezi si apoi te acuz ca explodezi si concluzionez ca nu pot vorbi cu tine). Respectarea parerii celuilalt, chiar daca nu e la fel ca si a noastra si validarea sentimentelor lui sunt esentiale pentru a avea certuri constructive si nu distructive.
  • Eliminarea asteptarilor. Asteptarile de la partener sunt o cale sigura de a avea conflicte, nemultumiri, dezamagiri. Rolul partenerului nu este sa te faca pe tine fericit, implinit si sa umple toate golurile existente in tine. Lipsa cunoasterii de sine si rezolvarea propriilor probleme face ca fiecare sa astepte de la celalalt rezolvarea. Cum spune Esther Perel, „daca gandesti ca partenerul nu iti apartine, ci e doar împrumutat, cu posibilitatea de a fi reinnoit”, daca ai putea vedea lucrurile asa, atunci fiecare ar depune mai mult efort pentru a face relatia sa mearga. Asteptarile sunt nocive, creează tensiuni, pun presiune si in cele din urma, pot duce la despartiri.
  • Spatiul personal. Credinta populara des intlnita este ca din moment ce ai o relatie, viata ta personala dispare, acum cuplul are prioritate. In cazul casatoriei, aceasta credinta este si mai mult asimilata, partenerii renuntand la a face singuri lucrurile pe care le faceau înainte. Crearea unui cuplu nu presupune renuntarea la tine si la ce obisnuiai sa faci, ci integrarea in viata ta a unei noi persoane, a unor noi situatii. Reusita unei relatii este pastrarea unui echilibru intre viata in doi si spatiul tau personal, pentru ca renuntarea la sine aduce frustrari, neimpliniri si invariabil, conflicte.
  • Creativitatea. Desi este un termen ce il regasesti mai mult in mediul profesional, creativitatea este antidotul rutinei si plictiselii. O relatie sanatoasa are doua ingrediente importante: riscul si rutina, după cum spune Esther Perel. Riscul presupune creativitate, sa gasesti activitati care sa va provoace simturile (excursii la munte, sarit cu parasuta, seara cu fetele sau seara cu baietii, fara partener etc.), pe cand rutina ofera ceva cunoscut, care conecteaza cuplul la alt nivel (cafeaua de dimineata cititul unei carti etc.).
  • Micile gesturi. Micile gesturi sunt cele care asigura continuu o atmosfera prietenoasa, armonioasa si il valideaza pe cel de langa tine. Un mesaj trimis cand nu sunteti impreuna, un biletel cu „sa ai o zi frumoasa”, o cafea facuta celuilalt, imbratisari, priviri, zambete etc., orice gest ajuta la pastrarea relatiei. Fiecare partener din cuplu doreste validare de la celalalt, sa stie ca este important, ca conteaza, iar aceste gesturi mici sunt exact ce au nevoie.
  • Timp petrecut impreuna. Timpul petrecut impreuna te ajuta sa iti cunosti mai bine partenerul, va ajuta sa creati momente intime, tandre, romantice, sa va deschideti sufletul, sa fiti vulnerabili, sa vorbiti despre ce simtiti si traiti, sa faceti planuri, sa experimentati lucruri noi. Petrecand timp de calitate cu partenerul se creeaza si acel sentiment ca sunteti o echipa si reduce numarul conflictelor pe viitor. Desi nu toti au limbajul iubirii timpul petrecut impreuna, existand 5 limbaje după clasificarea facuta de Gary Chapman, a petrece timp cu celalalt este necesar si benefic pentru cuplu.

Relatiile de cuplu sunt o provocare pentru toti, in cadrul lor te redefinesti, te adaptezi, te transformi, inveti despre tine, despre limitele tale si cu atentia intoarsa spre tine, ajungi sa te cunosti mai bine. Autocunoasterea este esentiala pentru a avea o viata echilibrata, cu reusite, asa cum iti doresti, iar cuplul ofera un cadru potrivit pentru a o realiza.

Mihaela Daniel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *