Ce este psihoterapia?

Psihoterapia, in cel mai simplu mod cu putinta, o putem defini ca un proces de recuperare psihologica. Gandeste-te la urmatorul aspect, se intampla ca uneori sa te simti trist, suparat sau destabilizat din punct de vedere emotional si ajungi in situatia in care pur si simplu iti este greu sa gestionezi evenimentele din viata ta. Acest lucru poate sa iti dea un disconfort psihic major. Psihoterapia este procesul prin care tu poti sa iti restabilesti confortul psihic.

       Chiar daca in Romania nu avem o cultura a sanatatii psihice si oamenilor le este dificil sa apeleze la un psiholog, simtindu-se de cele mai multe ori vinovati, este probabil ca in anumite momente din viata sa fi simt nevoia de a fi apelat un psihoterapeut. Psihoterapia este un proces de recuperare, in care psihoterapeutul joaca un rol secundar, in rolul principal fiind chiar tu. Rezultatele psihoterapiei sunt influentate de cat de motivat esti pentru a schimba anumite aspecte din viata. Fara implicarea ta, psihoterapeutul nu o sa poata sa faca nimic.

        Imagineaza-ti psihoterapeutul ca pe un copilot care tine in mana o harta, iar tu esti pilotul care are acces la pedale, volan si schimbatorul de viteze. Impreuna cu copilotul stabiliti un obiectiv, un loc unde doresti sa ajungi. Copilotul o sa iti zica pe unde sa mergi, cand sa virezi la stanga sau la dreapta, dar doar de tine tine cat de repede mergeti si daca vei vira la timp. Daca decizia ta este sa nici nu pornesti masina, sansele sa ajungi in punctul stabilit sunt minime.

        Psihoterapia este un proces de recuperare si schimbare, care are ca scop cresterea starii de bine. Este necesar insa sa stii ca timpul de recuperare este diferit de la un om la altul si ca este influentat de tipul tau de personalitate, de mediul in care traiesti, de sanatatea ta fizica si de timpul pe care il aloci pentru aceasta recuperare si schimbare. Cu toate acestea, este important sa intelegi ca nu esti sigur si ca de cele mai multe ori, oamenii pe care ii ai in jurul tau te pot ajuta in aceasta calatorie. De multe ori sunt intrebat cum arata drumul pe care oamenii il parcurg in aceasta calatorie, iar răspunsul meu de fiecare data este acelasi.

        Pentru unii oameni recuperarea este rapida si robusta, drumul este lin si nu necesita folosirea unor resurse majore, iar oamenii se simt bine de la o saptamana la alta. Acestea sunt cazurile fericite! Insa sunt putine la numar, pentru ca de cele mai multe ori, omul apeleaza la terapie cand tot ce functiona pentru el pana in acel moment nu mai functioneaza. Pentru majoritatea oamenilor, procesul terapeutic nu este unul lin. Chiar daca omul invata cum sa isi gestioneze emotiile, cum sa faca fata situatiilor de viata, este nevoie de ceva timp pana cand poate sa puna in practica abilitatile noi invatate. Cu toate acestea, tin sa iti spun ca după ce ai obtinut un progres, caderea ta nu mai este atat de jos. Este posibil ca unii oameni sa simta disconfort in primele sedinte de terapie, insa, in timp, situatia sa se normalizeze si sa se simta imbunatatiri majore in viata lor. In anumite situatii cei care merg la psihoterapeut doresc ca problemele lor sa fie rezolvate intr-o perioada foarte scurta de timp, lucru care este de cele mai multe ori imposibil. Gandeste-te la următorul aspect, de cat timp ai simptomele, care este perioada de cand te simti tulburat, pentru marea majoritate aceasta perioadă este intre 1 si 5 ani. Este imposibil ca din primele sedinte să reusesti sa rezolvi probleme care s-au cronicizat in timp!

De la motivatie la schimbare. In procesul terapeutic, motivatia joaca un rol foarte important, in ceea ce priveste rezultatul terapiei. Primul pas este sa ai destula motivatie sa apelezi la un terapeut, apoi sa poti sa exprimi clar care sunt nevoile tale si ce doresti sa obtii prin terapie. Deseori oamenii spun ca doresc sa fie mai linistiti sau fericiti. Chiar daca oamenii sunt indreptatiti sa aiba asemenea cerinte, aceste obiective sunt prea vagi pentru a fi atinse. De fiecare data incerc sa ii ajut pe oameni sa isi stabileasca un obiectiv cat mai clar si fac acest lucru prin iîntrebarile pe care le adresez acestor oameni: Ce te face pe tine fericit? Ce anume iti aduce linistea? Iar raspunsurile lor incep sa fie mai concrete, ,,Cred ca as fi fericit daca as dormi mai mult…,,.  Este important sa intelegi ca  pentru fiecare om in parte, fericirea arata diferit, obiectivele sunt diferite si nici o calatorie nu seamana cu alta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *